Witam,
mam problem z moim telefonem i już nie mogę sam sobie z nim poradzić. Mianowicie kupiłem telefon SE Vivaz. Wydaje mi się że ktoś nieźle w nim namieszał. Co jest moim problemem - podczas czuwania telefon automatycznie łączy się z GPRS i dzwoni na jakieś nieznane numery typu: 15135269247 lub 13709817020. Jak to zauważyłem? Średnio dziennie automatycznie z konta ubywało mi około 1,5 zł. Wczoraj już tyle siedziałem nad tymi opcjami, że myślałem że w końcu się udało (często zdarzało mu się też łączyć przez ten GPRS nawet gdy przeglądałem internet przez WiFi - wczoraj w końcu tego nie zrobił. Dziś rano niestety przywitał mnie stanem konta mniejszym o kolejne paere złotych, wynosi teraz 5 zł. Parę dni temu było to 40! Zdążyłem 3, 4 razy zadzwonić i wysłać 1 sms'a...). Niestety myliłem się. Moje pytania dotyczą:
Szukałem na internecie jak telefon sformatować, niestety informacji takich nie znalazłem na temat mojego modelu. - Czy jest możliwość "reinstalacji" systemu, lub wyczyszczenia go jakimś programem?
Szukałem także jak usunąć zabezpieczone pliki systemowe - chciałem usunąć jedną z sieci którą mam wpisaną na stałe i zablokowaną - Telenor GPRS bo przez to także się łączy podczas takiej jednorazowej sesji... Pościągałem dużo przeglądarek plików typu Fexplorer, X-plore itp. - niestety żadna nie wyświetliła plików w folderze private na dysku C. Żeby nie było - wszędzie w opcjach pozaznaczałem, aby pokazywał ukryte foldery, pliki, systemowe i tak dalej... Próbowałem także w jakiś sposób przeglądać pliki poprzez kompa - kiedy mi się to w końcu udało, niestety także pliki systemowe i ukryte nie były pokazywane. Próbowałem także przeglądać za pomocą total commandera instalując jakieś pluginy, ale i to nie przyniosło efektu... Więc pojawia się kolejne pytanie - czy jest możliwość przeglądania w jakiś sposób tego telefonu?
Kolejny problem - na telefonie zainstalowane było dużo aplikacji. Odinstalowałem co się dało. Niestety jest kilka aplikacji, których po prostu się nie da usunąć - wyświetla "usunięto", ale one wciąż zostają. Dlaczego piszę tutaj o tym - ponieważ podejrzewam, iż któraś z nich może być wirusem - podczas próby usunięcia większości z nich, pojawia się komunikat iż aplikacja jest uruchomiona, czy ją zamknąć... A więc następne pytanie - jest możliwość w jakiś sposób je usunąć?
Nie obchodzą mnie żadne backupy itp. chce mieć kompletnie czysty system. Czy są sposoby wykonania tego na tym telefonie? Już nie mam siły na tę cegłę...
Pozdrawiam.

.