Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wynikłe z używania tych że programów w całości jak i ich składników.
Pamiętaj robisz to na własną odpowiedzialność i ingerencja w soft telefonu wiąże się z utratą gwarancji producenta a także może doprowadzić do trwałego uszkodzenia telefonu lub jego podzespołów.
Poniżej znajdziecie opis wgrywania softu poprzez Phoenix'a a także o tym jak postawić martwy telefon.
Phoenix
Opisze wszystko na przykladzie Nokii N95 i softa V 21.0.016
Zaczynamy.
Przed rozpoczęciem flashowania (wgrywania softa) należy:
Wyjąć kartę pamięci
Wyjąć kartę SIM
Naładować baterię do 100% i najlepiej zostawić podłączoną ładowarkę
Zalecam jeszcze zrobić kopię pamięci telefonu, bo po wgraniu softa nie ma ŻADNEJ aplikacji, która była wgrana... Dodatkowo po przywróceniu kopii, nie wszystko może wrócić. Mi na przykład nie wróciło kilka gier, programy, N-Gage first access. Ale kontakty są i większość (chyba) aplikacji wróciło.
Nie biorę odpowiedzialności za ten opis. Ja tak zrobiłem i się udało. Robisz to na własne ryzyko
Jeśli coś w Phoenixie nie działa, to niestety nie wiem dlaczego. Ja robiłem to na Windowsie XP SP2.
Przed samym wgraniem phonixow nalezy wgrac diego v3.07 lub v3.09 wraz z crackiem do niego
1. Instalujemy Phoenixa
2. Ściągamy softa 21.0.016 i instalujemy go.
- Kod: Zaznacz cały
Aby zobaczyć treść tego linku, musisz się zarejestrować lub zalogować
3. Włączamy Phoenixa 2007 i tworzymy sobie profil (chyba to nie jest aż takie trudne).
4. Wciskamy File->Manage Connections.
5. Wciskamy New.
6. Zaznaczamy USB, podłączamy telefon w trybie PC Suite, klikamy Dalej.
7. Powinien być napis
- Kod: Zaznacz cały
Aby zobaczyć treść tego linku, musisz się zarejestrować lub zalogować
, jeśli jest, klikamy Dalej.
8. Klikamy zakończ.
9. Klikamy Apply, potem Close.
10. Wchodzimy w File->Scan product, albo naciskamy CTRL R.
11. Na dole Phoenixa powinien być napis podobny do tego:

12. Wciskamy flashing->Firmware update.
13. W flashing method wybieramy Phone as Manufactured / Refurbish
14. W SW version powinno być 21.0.016, a w Product Code twój product code.
15. Wciskamy start, od tej pory NIE DOTYKAMY telefonu, dopóki nie skończy się wgrywanie softa (trwa to około 10min, nawet krócej).
16. Jeśli wszystko zrobiłeś dobrze, masz 21.0.016.
Tym sposobem wgramy soft do każdego innego fona pod warunkiem zgodności PC
Na koniec porównam Phoenixa do NSU a więc tak
Prościej i szybciej jest przez NSU - jeżeli poprostu chcemy zaktualizować dostępnego w NSU softa to odpalajmy NSU.
Opis przez Phoenixa działa na uwalone fony poprzez wgrywanie na Dead Phone oraz do wgrywania softów świeżo po przemierze np jest dostępny w sieci ale nie w NSU
Ożywianie telefonu w trybie Dead Phone za pomocą Phoenixa
Procedura zaczyna sie tak jak podczas wgrywania softu do Phoenixa... tzn. musimy mieć już zainstalowanego najnowszego Phoenixa oraz Cracka i ściągnięty soft odpowiedni dla naszego Product Code.
Gdy mamy wszystko zrobione podłączamy nasz telefon do komputera i jeżeli komp go rozpozna możemy go uratować natomiast jeżeli nie może wyszukać to raczej nic z nim nie zrobimy.
1,Odpalamy Phoenixa
2.Klikamy File->Manage connections ->New->USB->Next(Dalej)->Zakończ )telefon musi być podłączony
3.Wybieramy z listy polaczen USB i klikamy aplly
4.Klikamy File>Open Product> wybieramy z listy nokia n70 i klikamy OK
5.Nastepnie klikamy File>Manage connections klikamy na usb a nastepnie na edit, potem OK, teraz klikamy na no connection a nastepnie na aplly zamykamy okienko close
6.Teraz klikamy Flashing>Firmware Uptade, powinno znalezc nasz fon
7. W product code wybieramy fimware jaki chcemy wegrac, a nastepnie klikamy start
8. Teraz powinno sie zaczac wgrywanie softu.
Może tak być iż telefon straci połączenie z komputerem wtedy nic nie robimy tylko czekamy na pojawienie się komunikatu retry .
Gdy już go ujrzymy odłączamy telefon a następnie podłączamy i wciskamy retry i soft wgrywa się od nowa.