Witam! Zawsze korzystałem z telefonów Sony Ericsson, więc nie wiem praktycznie nic o innych OS-ach niż producenta. Mam kilka pytań, przyszedł czas na zmianę SE i myślę nad jakimś innym telefonem z Symbianem.
1. Czy warto kupić telefon z Symbianem? Czy może lepszy jest producenta? Co będzie lepsze Symbian czy Windows Mobile? Może inna platforma?
Reszta pytań odnośnie telefonów z Symbianem:
2. Jaki polecicie telefon z tym systemem, moje wymagania to:
-PRZEDE WSZYSTKIM: JAKOŚĆ ROZMÓW (chcę rozumieć bardzo dobrze i wyraźnie rozmówcę)
-budowa telefonu standardowa
-wygodna klawiatura, wygodne pisanie SMS - dużo piszę (oczywiście podstawowa [ABC2])
-Wi-Fi
-wejście na słuchawki
-w miarę szybki sotf - żeby nie mulił za bardzo
-Aparat co najmniej 3,2Mpix - żeby robił w miarę przyzwoite fotki - i miał tryb Macro (fotografuję dużo textu)
-sekwencje wideo 30 klatek na sekundę lub więcej
-radio
-lampa błyskowa (latarka)
+telefon chcę NOWY
+cena jak najtaniej (ale nie więcej niż 1000 zł)
=fajnie by było jakby posiadał czujnik ruchu (akcelometr), ale niekoniecznie
=fajnie gdyby miał 3G, ale niekoniecznie
=fajnie by też było, gdyby miał kamerę wideo-rozmów, ale też niekoniecznie
3. Czy w Symbianie można ustawiać parametry tony wysokie/niskie w głośniku rozmów? Może jest jakiś program do zmiany?
4. Czym się różnią S60, S70 itd.? Czy aplikacje z S60 zadziałają na S70? Czy może na każdym Symbianie działają wszystkie?
5. Czy mogę sobie wgrać do tela z fabrycznym S60 np. S70?
6. Czy można ustawić spację na klawisz [#], tak jak to jest w SE?
7. Czy będą działać gry/aplikacja (java) *.jar? Może jest jakiś emulator? Czy można grać w owe gry .jar przez Bluetooth? (Czasem nie ma co robić pół dnia w pracy, wiem gram sobie z kumplami)
8. Czy można zmniejszyć czcionkę SMS w Symbianie podczas pisania?
9. Czy można zmniejszać podświetlenie wyświetlacza np. z 100% do 10%?
10. Czy z Symbianem jest bardzo rozbudowany? Można ustawiać/zmieniać dużo rzeczy (tła, kolor czcionki, dźwięk, różne funckje itp)? Czy platforma nie jest aż tak bardzo rozbudowana?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Pzdr.

w prawym dolnym rogu mojego posta.