)N97:
- na pierwszy rzut oka jak masz teraz nokie to jest to telefon idealny. Duży ekran, klawiatura qwerty, wsparcie dla n-gage, symbian. Ale to sie sprowadza do tego ze poza ekranem dotykowym nie będzie się to praktycznie niczym różnić od twojego dotychczasowego modelu. A nawet czasami wypada nawet gorzej niż starsze modele... na 5800 z lepszym prockiem i dużo więcej ramu od n73 przycinają się filmy avi w rozdzielczości nawet 320x240...
n97 możesz wykorzystać praktycznie tylko to dzwonienia, smsowania, surfowania po internecie, słuchania muzyki i od czasu do czasu pogrania. A co do grania to też sabo bo wystarczy spojrzeć jak rozwija się android a jak s60v5... to jest niebo a ziemia...
Dlatego zdecydowałem że na razie nie kupuje zadnego symbianowca i trzeba poznać inny system
Wybór padł na WMHTC touch pro2:
- telefon (prawie) idealny. Duży ekran, klawiatura (z ego co czytałem w kilku recenzjach) jest najlepszą klawiaturą jaką wsadzili do tej pory do jakiegokolwiek urządzenia mobilnego. Jeżeli się choć trochę tym interesujesz to wiesz, że WM m dużo więcej możliwości niż symbian. Po wgrywaniu romów gotowanych np na forum xda odrazu usuniesz z urządzenia niepotrzebne śmieci a w zamian dostaniesz dużo lepsze odpowiedniki i do tego kilka innych najważniejszych aplikacji, automatycznie poprawi cie dotyk (koleś na omnii ma dotyk czuły jak w iphonie)... Jest tylko jedno ale: telefon kosztuje w tej chwili 2399zł (na stronie palmtopy.pl). Touch pro1 kosztuje na allegro około 1400zł czyli 1000zł mniej a różnią się tylko i wyłącznie wyglądem... HTC po wprowadzeniu touch HD odgrzewa tylko stare kotlety... non stpo procesor qualcomm 528mhz, 288mb ramu. Ogólnie telefon super, ale np na emulatorze psx nie pograsz bo qualcomm nie za dobrze sobie z nim radzi :/
Najlepsza alternatywa dla tych dwóch modeli: Samsung omnia pro
- Ekran amoled 3,5", procesor 800mhz, qwerty, aparat 5mpx (akurat aparat przy takich urządeniach według mnie to jest wsadzany dla zasady
) Jeszcze nie ma jej w sprzedaży ale już niedługo
i cena będzie około 2000zł więc tańszy od dwóch rywali. Tutaj może być minusem że nie ma ekranu odchylanego ale np w HTC tp2 podobno jak odchylisz ekran to cięzko naciskać klawisze numeryczne... A jeżeli podoba ci sie nakładka touchFLO3D od htc - nie ma problemu
Jeszcze chwila i romów z tą nakładką będzie jak na pęczki 
Mam nadzieje że pomogłem

Pozdrawiam Łożeh

I nokie n97
nokia to dno !!!! ODRADZAM.