Używam programu Jbak Taskman w wersji 0.98, ale byćmoże inne taskamny też to potrafią.
Po resrarcie telefonu wszytskie procesy są od nowa ładowane.
Uwaga! Zakończenie procesów systemowych może prowadzić do niestabilnej pracy telefonu, restartu, zawiechy a w skrajnych przypadkach nawet konieczności formatu! Procesy zabijasz na własną odpowiedzialność!
Aplikacje widoczne w głównym oknie Jbaka, po wybraniu opcji pokazywania wszystkich aplikacji:
AcControl - chyba accelometer (Mi się zainstalowało razem z PastaTimer). Na telefonach bez accelometera można bezproblemowo zakończyć.
akncapserver - musi działać (zawiecha przy próbie zakończenia)
AnyKey - próba zakończenia daje dziwne efekty (mignie kilka razy tło tematu) ale potem nie stwierdzono żadnych zmian w działaniu telefonu.
Autolock - Automatyczna blokada klawiatury w nowszych wersjach firmware. Można zakończyć
blinkingled - to jest chyba proces sterujący tą niebieską dioda w trybie uśpienia, można zakończyć. Najpierw należy wyłączyć tryb uśpienia, a dopiero potem zakończyć blinkingled, ponieważ telefon może zacząć się grzać.
btnotifappserver - ten proces obsługuje Bluetooth. Po wyłączeniu nie będzie można użyć bt aż do restartu telefonu.
cconndlgappserver - to jest proces obsługujący połączenia danych (nie jestem pewien ale wnioskuję tak po "conn" w nazwie). Można zakończyć.
CTSecDlgAppServer - nie wiem co to jest ale można zakończyć bez problemu.
Menu - można zakończyć (bierze dużo ramu) ale ponownie się włączy (tak długo jak po restarcie) po naciśnieciu menu.
MultimediaList - jest to menu klawisza multimedialnego - można nieszkodliwie zakończyć, włącza się ponownie po naciśnięciu kl. multimedialnego.
Odtw. Muzyki - występuje na n73 me i zwykłej n73 od softu 4. Nie wiem jak na innych telefonach. Można nieszkodliwie zakończyć
locnotifierappserver - można zakończyć (nie zauważyłem żadnych zmian).
screensaver - to jest proces wygaszacza (każdego, nie ma znaczenia czy systemowy czy cClock czy largetime), po wyłączeniu trzeba zrestartowac telefon żeby przywrócić wygaszacz.
Securitynotifierappserver - można zakończyć, jednak po zakończeniu tel. działa troche niestabilnie.
SyncMLNotifierAppServer - można bezproblemowo zakożczyć. (Jeżeli nie używasz SyncML)
Telefon - musi działać (zakończenie powoduje restart albo zawieche).
Tryb gotowości - nie da się zakończyć (za chwilę uruchomi się znowu).
Procesy widocznie w Menu > Tools > Processes:
Żeby zakończyć te procesy, wybierz Menu > Terminate Process.
Tutaj czasami można zobaczyć pozostałości po źle zamkniętych aplikacjach - wyjście z aplikacji za pomocą przycisku kończącego rozmowę czasem nie kończy jej procesu!
Są tu też powtórzone te z głównego okna (ikona: niebieski puzel).
!HWRMServer[b] oraz [b]!MsvServer - muszą działać - zakończenie skutkuje wyłączeniem telefonu.
AknIconSrv.exe i aknskinsrv.exe - są to procesy kontrolowane przez akncapserver z gł. okna i tak jak akncapserver, muszą działać.
alarmserver.exe - Budzik. po zakończeniu nie bedzie budzić.
ALWAYSONLINESTARTER.exe - można zakończyć. wszystko działa bez niego.
btaccserver.exe, btmanserver.exe, BTServer.exe - procesy kontrolowane przez btnotifappserver z głównego okna. Po ich zakończeniu Bluetooth nie będzie działać.
CfmwBtCfgServer.exe - coś związanego z Ustawieniami bt, ale po jego zakończeniu bt działa.
Dataconnectionlogger.exe - Zapisuje informacje o połączeniach danych.
dnd.exe - można zakończyć. nie zauważyłem niekorzystnego wpływu na działanie telefonu. Nie mam pojęcia za co odpowiada

FavouritesSrv.exe - Powinien działać - po zakończeniu telefon działa zauważalnie wolniej (np. zmiana profilu przez przytrzymanie # - ok. 5s :shock: )
Idle.exe - w gł. oknie pokazywany jako Tryb Gotowości. Po każdej próbie zakończenie trybu gotowości w gł. oknie, Dodaje jeden proces nie kończąc starego. Przez co ten proces może sie powtarzać kilkakrotnie z końcówkami 001, 002, 003 itd. Można zakończyć wszystkie oprócz jednego. Jeżeli jednak zakończymy wszytkie Idle.exe, to tryb gotowości się wyłączy - przy czym nie włączy się ponownie od razu, tylko dopiero przy powrocie do pulpitu!
UsbWatcher.exe oraz usbsrv.exe - procesy odpowiedzialne za połączenie kable USB komórki z komputerem. Po zakończeniu nie da się połaczyć.

.