Przejdź do zawartości

• Punkty
  • Sklep Sisx
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Opcje
  • Dotuj

• Strona główna ‹ Pomoc. Problemy, platforma s60v3, s60v5, symbian^3 ‹ Hardware
Strona GłównaStrona Główna Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości Pobierz s60v3Pobierz s60v3 Pobierz s60v5Pobierz s60v5 MultimediaMultimedia PoradnikiPoradniki PomocPomoc PomocPodziękowania ShoutboxShoutbox ShoutboxAndroid
Rozbieranie na części. Problemy fizyczne naszych smartphonów, oraz akcesoriów.
25 posty(ów) • Strona 2 z 2 • 1, 2

Sposób aby bateria trzymała nawet do 90% dłużej

Postprzez zelmer23 » 10 sty 2009 19:13

Ja kupiłem na allegro baterię-zamiennik niby wysokiej pojemności, bo aż 4400 mAh, a co się okazało po zalecanych 3 ładowaniach po ok 8h trzyma tyle samo co moja oryginalna BL-5B, czyli jeden dzień. Tak więc nie kupujcie tanich zamienników o rzekomo wysokiej pojemności, bo są nic niewarte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdro!!! 8)

[ Dodano: 2009-01-16, 19:16 ]
Właśnie wypróbowałem instrukcję w praktyce i moja bateria właśnie się mrozi. Mam Li-polimer. Włożyłem ją naładowaną. Czy dobrze zrobiłem? Odpiszcie, może odbędzie się dzięki waszej odpowiedzi bez fajerwerków.

Pozdro!!! 8)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zelmer23

-

Kasa: 0.00
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Telefon: Nokia forever

Postprzez leo20 » 16 sty 2009 19:45

yyy chyba źle bo miałeś pustą baterie włożyć do lodówki a później ją naładować czy jakoś tak.
Nie pomagam na PW,GG, email , masz problem pisz na forum od tego jest
Precz ze SpamemUżytkowniku aby podziękować komuś na pomoc nie pisz postów typu "dzięki" tylko używaj specjalnego przycisku Obrazek.
Obrazek
leo20

-=ADMINISTRATOR=-
-=MODERATOR=-
-=V.I.P=-

Kasa: 49.81
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 259 razy
Telefon: galaxy mini
Soft: CyanMobile
Znajomość symbian'a:

Postprzez Sniper » 16 sty 2009 20:56

Li-Ion zamraża się naładowaną, polymerówkę należy rozładować, a co do mojej baterii od laptopa, to niestety nie udało się, teraz wogóle nie chwyta ;p
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Sniper

-

Kasa: 0.72
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Telefon: C7-00
Soft: 111.030.609
Znajomość symbian'a:

Postprzez zelmer23 » 18 sty 2009 15:38

Trudno, zaryzykuję, już ją wyjąłem z zamrażalki, więc jej teraz nie wyrzucę. Dzięki za porady.

Pozdro!!! 8)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zelmer23

-

Podziękował : 4 razy
Telefon: Nokia forever

Postprzez rafaln95 » 01 mar 2009 21:17

To z mrożeniem baterii to pic na wode! Na początku będzie dobrze trzymać ale za miesiąc ani minuty
Telefon bez symbiana to tylko stacjonarny :)
rafaln95

-

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez Mavciooo » 04 mar 2009 23:08

Najlepiej kupowac oryginalne baterie.

Te zamienniki sa nic nie warte...
6630 > N70 > N73 > E71 > E52 ( to jakis error produkcyjny Nokii ) > E71 & N900 :)
Mavciooo

-

Telefon: Nokia E71
Soft: 500.21.009

Re: Sposób aby bateria trzymała nawet do 90% dłużej

Postprzez M@niek7 » 04 lut 2011 13:38

Li-xxx nie należy formatować... możesz ją naładować do 100% ale rozładować tylko do 30% i tak 3 razy.
M@niek7

-

Telefon: N95 8GB
Soft: 35.0.001

Postprzez polska15 » 04 lut 2011 14:54

Elo. Ja posiadam baterię LiPolymer i może mi ktoś powiedzieć co zrobić aby przedlużyć jej użytkowanie?? Trzyma 1dzien przy małym użytkowaniu :/ ;(
polska15

-

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Telefon: Nokia N81 8GB
Soft: V21.0.010
Znajomość symbian'a:

Postprzez Longeret » 04 lut 2011 15:08

Nie rozumiem twojej wypowiedzi, aczkolwiek litowych baterii faktycznie nie formatujemy (nie ma takiej potrzeby, brak efektu pamięci ). Co do tego sposobu mam oryginalną baterię, która trzyma zaledwie dzień, więc sprawdzę co mi tam, i tak korzystam z zamiennika marki "blue-Star". Ogólnie jeżeli kogoś nie stać na oryginał to ten zamiennik jest bardzo dobry, więc polecam.
Obrazek
" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."

Obrazek
Longeret

-=V.I.P=-

Kasa: 0.54
Podziękował : 23 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy
Telefon: Nokia N82 Black
Soft: v. 31.0.016
Znajomość symbian'a:

Postprzez operator82 » 15 maja 2011 21:16

Wiem że robię OT. ALE:
Li-Poli oraz Li-ion czyli Litowo-polimerowe, oraz Litowo-Jonowe ogniwa, nie posiadają praktycznie żadnej tzw pamięci ładunkowej, dlatego formowanie (formatowanie) nie ma sensu.
Rozładowanie takich ogniw do wartości minimalnych, czyli niemal całkowite ich rozładowanie może uszkodzić takie ogniwo i nie powinno się rozładowywać ich praktycznie do zera.
A co do sposobu z zamrażaniem to:
1-Potrzeba około 3-5 dni na wykonanie takiego zabiegu (czyli raczej dużo czasu).
2-Po drugim, maksymalnie czwartym, ładowaniu wytrzymałość porwaca do wartości z przed tej operacji.
3-Około 10% takich eksperymentów kończy się puchnięciem baterii, czyli jej fizycznym zniszczeniem.
Chcecie aby wasz telefon wytrzymywał na jednym ładowaniu dłużej?
1-Zmieńcie motyw, oraz tapetę na jak najbardziej czarną. (im więcej kolorów tym większy pobór prądu przez wyświetlacz, czarny kolor jest najbardziej ekonomiczny)
2-Ustawcie podświetlenie ekranu na maksimum 50% (im mniejsze podświetlenie, tym większa oszczędność energii)
Jak na razie chyba w miarę logiczne
3-Jeżeli Wasz telefon (smartphone, PPC itp) posiada funkcje wideo rozmów czyli pospolite 3G, a z tego nie korzystacie, zmieńcie w ustawieniach tryb sieci z podwójnego, na pojedynczy. (Wasza słuchawka nie będzie wykorzystywała dodatkowej energii na łączenie się z siecią w technologii wymagającej szerszego strumienia przesyłu, a wiadomo, że to znacznie zwiększa zużycie baterii)
4-Jeżeli korzystacie z smartphonów, PPC itp (wszystkie urządzenia posiadające otwarty system operacyjny-symbian, android, maemo, bada itp) pamiętajcie o wyłączaniu aplikacji. Około 70% użytkowników nie ma pojęcia, że mają załączone aplikacje w tle, a każda załączona aplikacja, to dodatkowa praca dla procesora, który jak wiadomo im więcej pracuje, tym więcej prądu nam zjada.
5-Zamykajcie połączenia internetowe BEZWZGLĘDNIE jeżeli chcecie utrzymać długi czas czuwania na jednym cyklu ładowania. Połączenie internetowe pobiera większe ilości energii niż rozmowy, pamiętajcie o tym.
6-(najlepszy sposób) zmieńcie ładowarkę :) Kluczowym aspektem mającym wpływ na wytrzymałość każdego ogniwa, jest prąd ładowania. Im mniejszy prąd ładowania, tym dłuższy czas zapełniania ogniwa energią, ale również pełniejsze jego naładowanie. Dokładnie tak samo jak z akumulatorami samochodowymi, im dłuższe ładowanie (mniejszym prądem) tym pełniejsze naładowanie akumulatora. Każda ładowarka posiada oznaczenia na obudowie z informacją o jej parametrach, najważniejsze jest dla nas to co jest oznaczone jako OUTPUT (czyli wyjście, a dokładniej prąd na wyjściu) ja do nokii 5230XM dostałem w pudełku ładowarkę AC-BE z Output-em 5V (i tego parametru nam nie wolno zmieniać) oraz prądem 890mA, czas ładowania około 1h, wytrzymałość po naładowaniu około 2 dni, po zastosowaniu ładowarki z Noki 5220XM AC-3E z wyjściem też 5V, ale prądem 350mA bateria ładuje się 2h, ale wytrzymuje przy takim samym wykorzystywaniu 3 dni.
Możecie nie wierzyć ale to jest prawdziwy sposób na lepszą wytrzymałość baterii, a nie mrożenie ogniw, ani wypowiadanie magicznych zaklęć.
Miłego dnia

Za ten post autor operator82 otrzymał podziękowanie od
kamil15(26 sty 2012 22:20)
Ocena:1.72%

operator82

-

Telefon: 5530
Soft: v 11.0.054

Poprzednia strona