Przejdź do zawartości

• Punkty
  • Sklep Sisx
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Opcje
  • Dotuj

• Strona główna ‹ Pomoc. Problemy, platforma s60v3, s60v5, symbian^3 ‹ Hardware
Strona GłównaStrona Główna Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości Pobierz s60v3Pobierz s60v3 Pobierz s60v5Pobierz s60v5 MultimediaMultimedia PoradnikiPoradniki PomocPomoc PomocPodziękowania ShoutboxShoutbox ShoutboxAndroid
Rozbieranie na części. Problemy fizyczne naszych smartphonów, oraz akcesoriów.
25 posty(ów) • Strona 1 z 2 • 1, 2

Sposób aby bateria trzymała nawet do 90% dłużej

Sposób aby bateria trzymała nawet do 90% dłużej

Postprzez keicam » 18 paź 2008 15:55

Jeśli mamy nową baterię i chcemy aby bateria wytrzymywała dłuższy okres czasu najpierw musimy go sformatować. Wytrzymałość akumulatorka zależy od jego wrażliwości na efekt pamięciowy, oraz od tego jak je ładujemy i kiedy. Są 4 typy baterii: Ni-CD, NiMH, Li-ION i LiPolymer. Ni-CD - te akumulatorki mają dużą wrażliwość na efekt pamięciowy, dlatego są obecnie rzadko spotykane. Te baterie wytrzymują tylko parę godzin, dlatego warto je sformatować, aby trzymały dłużej. NiMH - Akumulatory te wymagają formatowania, posiadają średnią wrażliwość efekt pamięciowy, nie są drogie, ale warto czasami je głębiej rozładować. Jeśli bateria nie był przez dłuższy czas używany należy go naładować do pełna przed użyciem. LiPolymer - są to akumulatory litowo polimerowe. Ich cena jest wysoka, więc są rzadko spotykane. Nie mają efektu pamięciowego, a w dodatku posiadają dobra parametry wytrzymałościowe.

Formatowanie baterii:
aby dobrze sformatować baterie należy najpierw kompletnie rozładować, tak aby telefon sam się wyłączył i najlepiej nie chciał się włączyć. Można też użyć ładowarki, która posiada funkcje rozładowywania (discharge). Następnie podłączamy telefon do naładowania, po chwili pokarze się wskaźnik ładowania baterii. Telefon ładujemy przez 14 godzin nie zwracając uwagi na to czy się naładował. Cykl ten powtarzamy co najmniej trzy razy. Po wykonaniu formatowania baterii możemy śmiało nie ładować telefonu do końca, oraz nie rozładowywać do końca, ale tą czynność powinniśmy powtarzać co jakiś czas np. co miesiąc, oczywiście najlepszym wyjściem byłoby cały czas wykonywanie tej czynności, ale nikomu się nie chce.

Jeżeli twoja bateria szybko się rozładowuje, i formatowanie nie przynosi nic nowego to wykorzystaj poniższą metodę niewiarygodną, ale bardzo skuteczną.

Postępuj według kolejności:

- owiń dokładnie baterię kawałkami gazet i włóż ją do plastikowego worka z zamknięciem tak aby nie było w środku powietrza.
- włóż teraz baterię do zamrażarki na 3 dni, gazeta odciąga wodę z baterii
- po 3 dniach wyciągnij baterię z zamrażalnika i pozostaw ją na 2 dni w temperaturze pokojowej.
- po 2 dniach włóż baterię do telefonu i maksymalnie ją naładuj.

Po tej "operacji" bateria będzie trzymała od 70%-90% dłużej

Ta metoda jest sprawdzona na wielu bateriach i jest w 100% skuteczna

LI-ION (litowo-jonowa) wsadzasz do zamrażarki naładowaną w pełni, gdy jest to bateria NI-MH (niklowo-wodorkowa) wkładasz rozładowaną. Po wyjęciu z zamrażarki osuszasz i ładujesz NI-MH a LI-ION rozładowujesz. Najlepiej po tym wszystkim sformatować baterię , czyli ładować do końca i rozładowywać aż telefon się wyłączy z 2/3 razy.

Ogniwo należy zawinąć w gazetę, lub inny materiał wchłaniający wilgoć. Zawinąć szczelnie w woreczku foliowym, włożyć do zamrażalnika na ok 48-72h najlepiej do temp -25 stopni C, ale im chłodniej tym lepiej. W dużej zamrażarce można osiągnąć nawet -40 włączając funkcję "super frost" czyli blokadę termostatu. Teraz najważniejsze! Powietrze w temp -25 stopni jest bardzo suche, nie ma w nim praktycznie pary wodnej i tu podstawowy błąd wszystkich--- po wyjęciu z zamrażarki nie należy odpakowywać naszych ogniw przynajmniej przez 12h, tzn mają pozostać w gazecie i woreczku. Teraz wytłumaczenie. Powietrze z ciepłego pomieszczenie jest w stanie pomieścić znacznie więcej wilgoci. W pobliży zimnego ogniwa ochładza się ono (powietrze) i wytrąca się z niego woda która osiada na ogniwach. Dlatego ogniwa należy zostawić w woreczku by wilgotne ciepłe powietrze nie docierało do ogniwa, a wymiana ciepła (ogrzewanie ogniwa) następowało przez szczelny woreczek.

Nie odpowiadam za jakiekolwiek zniszczenia....
Ostatnio edytowany przez keicam 18 paź 2008 16:00, edytowano w sumie 4 razy
keicam

-

Kasa: 0.00
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Telefon: 5530xm

Postprzez vanepafi » 18 paź 2008 17:05

jedna uwaga :) czy niepowinno to się nazywać formułowanie bateri :) ?? ponoć tak się to fachowon nazywa :) piwko leci :)
vanepafi

-

Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Strona WWW

Postprzez malybtc » 18 paź 2008 17:07

vanepafi jest formatowanie i formowanie...
Obrazek Obrazek Obrazek
Mnie to brzydzi wszystko, gdy w ch*ja tnie osoba z którą byłeś blisko, upada naprawdę nisko
malybtc

-

Otrzymał podziękowań: 4 razy
Telefon: Nokia E52
Soft: 052.003
Znajomość symbian'a:

Postprzez vanepafi » 18 paź 2008 17:09

możesz napisać czy to się rużni :P ?? ja jakoś nieumiem tego pojąć... xS
vanepafi

-

• Strona WWW

Postprzez keicam » 18 paź 2008 21:30

To chyba jedno i to samo formatowanie i formulowanie..
keicam

-

Postprzez Fylyp » 18 paź 2008 23:30

do rzeczy - próbował ktoś?
Fylyp

-=V.I.P=-

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Telefon: N8 & N97
  • Strona WWW

Postprzez keicam » 19 paź 2008 09:32

Ja probowalem na baterii od noki 6510 ktora byla do wyrzucenia i zadzialalo bo teraz bateria trzyma te 2 dni powiedzmy...
keicam

-

Postprzez kamilozo » 19 paź 2008 15:54

hmm ciezko stwierdzic czy to zadziala na innych typach baterii..ja jesli chodzi o takie eksperymenty to jestem troche uprzedzony ale moze niekoniecznie :) kiedys bawilem sie w takie rzeczy posiadajac psx-a :) poprostu karta pamieci nie chciala dzialac,nie dalo sie zapisywac ani odczytywac..zawsze wczesniej wkladalem ja do zamrazarki na kilka godzin potem osuszalem i smigala jak nowa wiec pewnie jest w tym sposobie jakas metoda :)
kamilozo

-

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez Tracer » 19 paź 2008 18:10

Gwoli ścisłości baterie telefonów czyli akumulatory się formuje ,
zaś formatuje się dyski, dyskietki i karty pamięci :P
acha
a formułuje się zdania np.w tekscie.
Ostatnio edytowany przez Tracer, 19 paź 2008 18:12, edytowano w sumie 1 raz
Tracer

-

Postprzez vanepafi » 21 paź 2008 15:53

:] o to mi tracer chodziło tylko żem ... xD mno szukałem słowa i akuratr brat czytał zadanie ... xD
vanepafi

-

• Strona WWW

Postprzez Raflyk » 21 paź 2008 20:29

Panowie nowe baterie jak zapewniają producenci chodzi o oryginały ,nie tworzą same w sobie efektu pamięciowego, więc możemy je w każdym momencie ładować,doładowywać itp.i nie wpłynie to na czas działania telefonu ,wiadomo czym starsza bateria tym czas działania będzie stopniowo krótszy nic nie jest wietrzne ,ale chodzi o to że nie wymagają żadnych cudów o jakich piszecie formatowanie,formułowanie a tym bardziej lodówka czy zamrażarka bo jak wiadomo w akumulatorku całkowicie rozładowanym powstają procesy chemiczne ,które wpływają bardzo nie korzystnie na niego ,ale i tak będziecie robić jak uważacie.
Raflyk

-

Postprzez mamci » 08 gru 2008 22:46

a ja w ciemno próbowałem z baterią z nokii 6300 i jak wcześniej trzymała 1,5 dnia to teraz prawie 3... bateria ze starego notebooka niecałe 10 min a teraz prawie 0,5h. Narazie efekt się utrzymuje czyli jakies 3 tygodnie
mamci

-

Postprzez JacKacz9300 » 10 gru 2008 15:40

najlepszy sposób to mniej urzywać tela :D
JacKacz9300

-

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Sposób aby bateria trzymała nawet do 90% dłużej

Postprzez rafcyk133 » 10 sty 2009 15:31

robiłem już tak kiedyś i działa
Ostatnio edytowany przez rafcyk133, 10 sty 2009 15:34, edytowano w sumie 1 raz
rafcyk133

-

Postprzez Sniper » 10 sty 2009 16:47

Ja właśnie testuje na baterii od laptopa ;p jest ona Li-Ion, zobaczymy, najwyżej będą fajerwerki :D
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Sniper

-

Kasa: 0.72
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Telefon: C7-00
Soft: 111.030.609
Znajomość symbian'a:

Następna strona