Jaki jest smak potraw z grilla gazowego?
Kiedy za oknem pojawia się słońce, dni stają się coraz dłuższe to Polacy ruszają na grillowanie. Podobno sezon zaczyna się dopiero od „majówki”, ale nie zawsze trzeba czekać na odpowiedni dzień, by zjeść pyszne potrawy. Tradycyjny grill można bowiem zastąpić gazowym. Jest wygodniejszy, nie trzeba go rozpalać, ani podtrzymywać ognia przez cały czas. Wystarczy otworzyć pokrywę, poukładać produkty, odkręcić butlę i czekać. Żaden deszcz, czy wiatr nie jest nam straszny. Ponadto nie musisz się martwić o smak tych potraw. Będzie równie fajny, jak z klasycznego grilla!
Jak działa grillowanie na gazie?
Powinniśmy zacząć od tego czym rożni się grill gazowy od tradycyjnego. Poza tym, że nie wymaga on ciągłej kontroli i rozpalania, potrawy nie mają bezpośredniego kontaktu z ogniem. Grill nagrzewa się poprzez planiki zasilane gazem. Mięso kładziemy na specjalny, żeliwny ruszt. Tłuszcz, który wytapia się z mięsa skapuje na pofalowaną, rozgrzaną blachę i parują. Zapachy ponownie wnikają w produkty i nadają im charakterystyczny aromat. W przypadku tradycyjnego grilla tłuszcz spada na ruszt lub na specjalne, aluminiowe tacki. Aromat w większości ucieka w powietrze. Jeżeli do rozpalenia grilla węglowego potrzebujesz podpałki to dym, który się wytwarza przedostaje się do jedzenia, co powoduje zmianę smaku potraw. Podobnie rzecz się ma z kapiącym tłuszczem. Po połączeniu się z węglem wydzielają się szkodliwe substancje, które wraz z dymem lądują na naszych talerzach. Pod tym względem grill gazowy zyskuje przewagę.
Trzeba więc co jakiś czas kontrolować czy ogień jest wystarczający. Grill gazowy z rusztem żeliwnym to idealne rozwiązanie na okres, w którym tradycyjne grillowanie jeszcze nie jest możliwe. Takie grille mają zazwyczaj specjalne pokrywy, dzięki czemu możesz cieszyć się z pysznych potraw nawet w deszczowe dni. Takie sprzęty będą nam służyć latami. Wystarczy tylko dobrać go do swoich potrzeb.
Jak przygotować potrawy?
Na smak potraw ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim jakość produktów. Jeżeli wrzucasz na ruszt mięso słabej jakości, nie licz na to, że smak będzie wyrafinowany. Zanim zdecydujesz się na kupno danego gatunku mięsa i nie będzie ono świeże, możesz pożegnać się z pysznym daniem. Gdzie zatem kupować warzywa i kiełbaski na grilla? Najlepiej od lokalnych dostawców. Zrezygnuj z hermetycznie pakowanych produktów w supermarketach. Po warzywa najlepiej wpaść na rynek. Znajdziesz tam świeże produkty, które często są zdrowsze od tych sklepowych. Kolejnym aspektem jest odpowiednie przygotowanie. Mięso możemy zamarynować już dzień przed. Najlepiej jednak zrobić to na dwie – trzy godziny i pozostawić w lodówce pod przykryciem. Ważne jest także zdjęcie go z rusztu w odpowiednim czasie. Ostawiamy je na talerz i zostawiamy na kilka minut, by smak równomiernie rozszedł się wewnątrz. Podobnie ma się sprawa z warzywami. Warto je doprawić i pozostawić na kilkanaście minut w marynacie. Niektórzy lubią też przyrządzać na grillu pieczywo. Można zrobić je w stylu włoskim z oliwą i pomidorami, pozostawić na chwilę na ciepłym urządzeniu. Grzanki będą chrupiące i świetnie sprawdzą się jako dodatki do sałatki. Możesz przygotować również specjalne dressingi, ciekawe surówki, a nawet potrawy z ryb.
Czy zmiana metody grillowania wpływa na smak potraw? Zazwyczaj nie. Dużo większy wpływ na ich soczystość ma jakość jedzenia i sposób jego przygotowania. Grille gazowe są bez wątpienia komfortowym rozwiązaniem. Nie musimy się przejmować deszczem i wiatrem, rozpalaniem ognia i jego utrzymaniem. Zajmują natomiast więcej miejsca i nie są tak mobilne jak tradycyjne grille. Jeżeli więc planujesz wyjazdy to polecamy mały, turystyczny model, a do domowego użytku stabilny grill gazowy.